Nie zawsze jesteśmy pewni tego, co chcemy robić w życiu, ale powinniśmy być świadomi naszych predyspozycji. Od dopasowania pracy do osobowości wiele zależy – nieodpowiedni wybór może zrodzić frustrację i niezadowolenie z życia zawodowego. Jak dopasować pracę do własnego charakteru i temperamentu?
Flegmatyczny sprzedawca, niecierpliwy nauczyciel lub energiczny oraz kreatywny księgowy – to osoby, które nie dopasowały zawodu do własnego charakteru i teraz w pracy męczą siebie, a także innych. Aby wykonywane zajęcie dawało satysfakcję, przy jego wyborze warto wziąć pod uwagę wiele czynników.
- Każdy z nas rodzi się z pulą wielu predyspozycji i uzdolnień. W trakcie dorastania jedne z nich wykształcają się lepiej, inne – zostają stłumione i zapomniane. W dużej mierze wpływa na to wychowanie – mówi serwisowi Iwona Centka z Instytutu Rozwoju Osobistego SENS. Uświadomić człowiekowi, gdzie leżą jego uśpione talenty, które nie miały możliwości dotychczas rozkwitnąć, pomoże doradca zawodowy.
Jeśli nie jesteśmy pewni, co chcemy robić w życiu, lub czujemy, że potrzebujemy zmiany, wsłuchajmy się w siebie, przeanalizujmy, czym lubimy się zajmować, odkryjmy swoje mocne i słabe strony. W internecie jest dostępnych wiele psychozabaw, które mają w tym pomóc. Niestety, ich wartość nie jest duża. Zazwyczaj dają one niewiele informacji o nas samych. Jeżeli naprawdę chcemy pogłębić wiedzę o sobie, lepiej skorzystać z pomocy doradcy zawodowego, profesjonalnych testów predyspozycji zawodowych lub zajęć grupowych organizowanych przez urzędy pracy.
Ludzie są elastyczni. Potrafimy nauczyć się pisać prawą ręką, ale jeśli z natury jesteśmy leworęczni, nasza kaligrafia będzie koślawa. Po co działać wbrew sobie? - Lepiej poświęcić cały swój czas oraz energię na rozwijanie podstawowej puli talentów i robienie tego, co się kocha – uważa ekspertka.
Przy podejmowaniu decyzji o rozwoju w danej profesji należy uwzględnić własne doświadczenie życiowe, charakter i temperament, ale też marzenia oraz ambicje finansowe. Nieodpowiedni wybór możemy przypłacić frustracją i niezadowoleniem z życia zawodowego.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »